Recuperarea datelor de pe disk-urile defecte necesita o analiza complexa ce include inspectia vizuala, diagnoza partii electronice, analiza firmware-ului dar si testarea capetelor de citire/scriere.
Analiza sau diagnosticarea este poate cea mai importanta etapa a recuperarii datelor deoarece o analiza erona si gresit efectuata poate reduce foarte mult sansele de recuperare a datelor. Multe companii ofera servicii de diagnosticare „pe loc”, insa noi suntem de parere ca aceasta este o abordare gresita pentru ca intr-o perioada scurta nu exista timpul necesar pentru o analiza serioasa, complexa si detaliata. Motive sunt urmatoarele:
-
Testarea partii electronice se realizeaza prin demontarea acesteia de pe disk si analizata separata, verificand semnalele si tensiunile in punctele cheie. Daca ceva nu functioneaza, niciodata acea parte electronica nu va fi folosita in recuperarea datelor deoarece pot aparea complicatii ca defectarea capetelor de citire/scriere, defectarea motorului sau scrieri eronate ce pot conduce la coruperea datelor. Trebuie amintit ca la toate disk-urile moderne, produse cel putin in ultimii 10 – 12 ani, partile electronice nu sunt compatibile si interschimbabile deoarece contin memorate in ele informatii unice, specifice fiecarui disk in parte.
-
Daca intram in posesia celor mai mici indicii ca disk-ul a suferit un soc mecanic, atunci recomandam desfacerea disk-ului la partea mecanica in camera alba (evident, cu acordul clientului). Acest lucru este necesar pentru a analiza starea capetelor de citire/scriere, a suprafetei de inregistrare sau a motorului. Pornirea unui disk care prezinta capetele de citire/scriere indoite sau rupte sau cu axul motorului stramb poate avea ca efect distrugerea datelor. Analiza interna se face cu ajutorului microscopului electronic, deoarece mici degradari ale suprafetei platanelor, invizibile ochiului liber pot degenera ulterior in distrugeri totale ale suprafetei de inregistrare si/sau ale capetelelor de citire.
-
Complementar cu analiza suprafetei de inregistrare, analiza microscopica a capetelor de citire/scriere este foarte importanta. Inainte de a porni disk-ul, este important sa ne asiguram ca acestea nu contin deformari sau reziduri ce pot distruge suprafata de inregistrare si implicit datele de pe disk.
-
Dupa ce ne asiguram ca disk-ul este intr-o stare ce permite pornirea acestuia in siguranta, vom incerca accesarea acestuia. Accesarea se va face prin conectarea la un echipament profesional, ce poate lucra cu disk-ul intr-un mod special, folosind un set de comenzi care nu este public si care este destinat diagnosticarii in modul de fabrica. Acest echipament permite accesarea parametrilor interni de functionarea ai disk-ului dar si modificarea acestora. Niciodata nu se va conecta un disk direct la un port USB sau SATA deoarece trebuie sa ne asiguram ca nicio comanda ce implica excutarea de scrieri pe disk nu este executata.
Avand in vedere procesul de analiza si diagnosticare al unui disk defect noi nu suntem de acord si nu incurajam sub nicio forma diagnosticarea „pe loc” a HDD-urilor. Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta, folosind detaliile de pe https://www.quartz.ro.