Scrierea acestor rânduri a venit din necesitatea de a oferi o explicație pertinentă la pierderile inexplicabile de date de pe memoriile FLASH, în special de pe stick-urile USB. Însă principiile la care vom face referire mai jos, sunt aplicabile tuturor tipurilor de dispozitive FLASH, incluziv carduri de memorie și SSD-uri.
Am început să investigăm problema în urma recepționării pentru recuperare de date a mai multor stick-uri USB ce conțineau evenimente foto/video și care nu au mai fost accesate / utilizate o perioadă mai mare de timp, uzual peste un an de zile. Aceste dispozitive au devenit în mod inexplicabil inutilizabile, nemaifiind detectate sau prezentând coruperi ale datelor salvate. Investigațiile efectuate au arătat că în multe cazuri datele au devenit irecuperabile datorită unor factori detaliați mai jos. Ne-am ferit să utilizăm termeni foarte tehnici și preciși, preferând să utilizăm o exprimare mai pe înțelesul tuturor.
Memoriile NAND, care sunt adesea utilizate în dispozitive de stocare FLASH, precum SSD-urile (Solid State Drives) și cardurile de memorie, sunt supuse în timp unui fenomen numit „degradare a datelor” sau „degradare a celulelor NAND”, indiferent dacă sunt utilizate sau nu. Acest fenomen este în mare parte cauzat de câțiva factori cheie:
-
Efectul de auto-descărcare: memoriile NAND stochează datele sub forma sarcinilor electrice iar aceste sarcini se pot pierde în timp din cauza efectului de auto-descărcare. Cu cât este mai mică sarcina electrică stocată într-o celulă a memoriei NAND, cu atât este mai probabil să aibă loc o eroare de citire a datelor.
-
Uzura memoriilor NAND: Pe măsură ce se scriu și se șterg date repetat într-o celulă a memoriei NAND, aceasta poate experimenta uzura fizică. Aceasta constă în deteriorarea izolației și a barierelor electrice din acea celulă, ceea ce poate duce la o degradare graduală a capacității de stocare a datelor și la o creștere a erorilor de citire/scriere.
-
Factori de mediu: Depozitarea pe termen lung în condiții de temperatură și umiditate extremă poate accelera procesul de degradare a celulelor memoriilor NAND. Temperaturile ridicate, umiditatea dar și radiațiile pot afecta performanța și longevitatea memoriilor NAND.
-
Calitatea memoriei NAND: Calitatea și algoritmul de stocare utilizat pot influența, de asemenea, modul în care memoria NAND se degradează sau rezistă în timp. Memoriile de calitate superioară (în general mai scumpe), pot să gestioneze mai bine uzura și să prelungească perioada de utilizare.
Este important de menționat că utilizarea regulată a dispozitivelor ce conțin memorii NAND poate ajuta la menținerea integrității datelor, deoarece scrierea și citirea datelor pot ajuta la menținerea sarcinilor electrice în celule. Pentru a prelungi viața utilă a acestor tipuri de memorii, este recomandat să le păstrați în condiții optime de temperatură și umiditate.
Cu toate acestea, chiar și fără utilizare regulată, majoritatea dispozitivelor de stocare FLASH dispun de mecanisme de detecție si corecție a erorilor pe măsură ce acestea apar. Rețineti totuși că durata de viață este limitată și într-un final, memoria NAND va deveni inutilizabilă.
Vă recomandăm ca periodic să faceți copii de rezervă a datelor importante, să verificați funcționarea acestora dar și a integritatății datelor stocate și dacă este posibil, să evitați utilizarea dispozitivelor de stocare FLASH ca suport pentru copii de rezervă.